GREBAŠTICA

Describe your image.

Describe your image.

Grebaštica je malo, živopisno turističko naselje, smješteno u istoimenom dubokom zaljevu, s kristalno čistim modrim morem, 15 km južno od Šibenika. Sa sjevera ga zatvara poluotok Vela oštrica, s juga kopno i otočić Tmara. Mjesto je okruženo mediteranskim raslinjem i šljunkovitim plažama.

In April, May and Juny we organize fishing trips and tracking dolphins by boat.

Na našem brodu doživite nezaboravan izlet, uz ugodnu atmosferu i zabavno društvo delfina.
 

Šibenik (15km od Grebaštice)

 

Šibenik je najstariji hrvatski grad na jadranskoj obali. Zovu ga i Krešimirovim gradom, jer je tu stolovao najznačajniji vladar stare hrvatske države Kralj Petar Krešimir IV, a u njegovim spisima iz 1066. god. Šibenik je prvi put spomenut kao grad.
Smješten je u prostranom i slikovitom zaljevu na ušću rijeke Krke. Nastao je kao starohrvatska utvrda, podno tvrđave Sv. Mihovil koja i danas dominira gradom. Pored Sv. Mihovila grad je okružen sa još tri tvrđave: Sv. Nikola, Sv. Ivan i Šubićevac.
Visoke, kamene kuće, uske krivudave ulice, brojne stube, nadsvođeni prolazi i ostaci gradskih bedema daju mu arhaičan i romantičan mediteranski ugođaj.
Šibenska katedrala Sv. Jakova, najpoznatija je šibenska građevina. Građena je više od stotinu godina po skicama poznatog zadarskog graditelja Jurja Dalmatinca. Izgrađena je od kamena, bez upotrebe ikakvog drugog materijala, smionih je, jedinstvenih konstrukcija, neobičnih za ono doba.
Posebna je i po spajanju arhitekture i niza od 71 realističnog portreta na apsidama.
 

NP KORNATI

 

Kornati su najgušća otočna skupina na cijelom Sredozemlju. Smješteni su između otoka Žirja, Dugog otoka i Pašmana. Arhipelag je podijeljen u dvije skupine: Donje Kornate i Gornje Kornate. Donje Kornate čine otoci Sit i Žut i otoci oko njih, a Gornje Kornate otok Kornat i obližnji otoci. Od 152 kornatska otoka, 89 ih je zbog izuzetnih ljepota krajolika, velike obalne razvedenosti i bogate morske flore i faune proglašeno 1980.g. nacionalnim parkom.

Danas Kornati nisu stalno naseljeni, ali težačke i ribarske kućice, razasute po pitomim, dobro zaštićenim uvalama Žuta, Sita, Kornata i pripadajućih otoka, odaju prisustvo njihovih vlasnika. Danas su ti porti, pretvoreni u restorane i smještajne objekte namijenjene "robinzonskom" turizmu, postali omiljena odredišta nautičara i turista.
Kornati predstavljaju pravi raj za nautičare, ronioce i sve one koji znaju uživati u osami netaknute i veličanstvene prirode.

NP KRKA

 

U neposrednoj blizini Brodarice (cca. 15km) nalazi se i drugi poznati Nacionalni park, Nacionalni park Krka.

Rijeka Krka probija se kroz Sjevernodalmatinsku zaravan tvoreći kanjon koji ponire sto, dvjesto metara u dubinu i tu usred krša tvori bogatstvo vode i vegetacije, slapova i jezera. Duga je 72 km, a najljepši i najočuvaniji dio se proteže od starohrvatskih utvrda Trošenj i Nečven do Roškog slapa. Krka je 1985. g. proglašena nacionalnim parkom, a pod posebnom zaštitom je još od 1948. g.

Do Krke je od Brodarice lako doći osobnim automobilom putujući u pravcu Šibenika i slijedeći dalje putokaze, a jedan od najboljih načina razgledanja ljepota Krke je vožnja brodom brodom u organizaciji NP Krka, koja polazi s pristaništa na Roškom slapu.